Kinetoterapie 2019-02-19T11:58:41+00:00

Kinetoterapie

Creierul cunoașate mișcarea iar mușchiul execută

TERAPII

Terapiile desfășurate în cadrul clinicii vor fi personalizate în funcție de afecțiunea și nevoile fiecărui pacient, de evaluarile specialiștilor noștri, dar și de potențialul acestuia.

Exercițiu fizic activ

Se bazează pe postură și mișcare. Decoperită de profesorul doctor neurolog Václav Vojta la începutul anilor ’50, terapia Vojta reprezintă stimularea SNC-ului plecând de la puncte de sprijin din poziția de stimulare și având ca obiectiv mișcarea obținută în urma stimulului aplicat.

Terapia Vojta este o terapie bazată pe exercitiul fizic activ efectuat de pacient pentru a obține o mișcare și o postură corectă. Impulsurile transmise de terapeut prin zonele sau punctele de stimulare, generează raspunsuri la nivelul creierului pentru ca acesta să ofere un feed-back întregului organism.

Mergând pe principiul CREIERUL CUNOAȘTE MIȘCAREA IAR MUȘCHIUL EXECUTĂ, recomandăm terapia Vojta pentru că oferă pacientului posibilitatea de a dobândi și a accesa informații deja existente la nivel creierului, oferă posibilitatea de a redobândi activitați pe care pacientul le-a avut înaintea accidentului sau poate corecta mișcări sau posturi vicioase.

Recomandări

 • Prematuri: îmbunătățește capacitatea respiratorie, crește saturația de oxigen, îmbunătățește deglutiția și reflexul de supt, diminuează sau chiar anulează întârzierile în dezvoltare.
 • Paralizii cerebrale: tehnica Vojta ajută la îmbunătățirea achizițiilor (stând în șezut, ridicat în picioare ) conform vârstei , îmbunătățirea activităților funcțiilor neurovegetative (diminuarea secrețiilor salivare, reglarea aparatului excretor, micțiuni sau incontinență, echilibrarea tranzitului intestinal)
 • Copii cu asimetrii de postura, plagiocefalie (cap turtit), torticolis muscular sau contractural: prin tehnica Vojta putem corecta aceste afecțiuni tot mai des întalnite la nou-născuți și sugari. Terapia Vojta acționează asupra creierului, oferindu-i informația corectă deja existentă la nivelul scoarței cerebrale. Spre deosebire de tehnicile clasice de corectarea a acestor afecțiuni, tehnica Vojta nu este dureroasă, îmbunătățirile se văd după prima ședință și se diminuează perioada de tratament semnificativ.
 • Deficiente ale coloanei vertebrale (scolioze, hipercifoză, hiperlordoză): în urma feed-back-ului transmis de către creier întregului organism, este influențată atât musculatura spatelui de suprafață (mare dorsal, trapez, romb) cât și musculatura profundă (musculatura autohtonă), oferindu-le informații noi și corecte asupra posturii . Astfel participă la aliniamentul coloanei vertebrale în ax, derotarea coloanei (factor extrem de important în tratarea scoliozelor) corectarea convexităților sau hipercurburilor și păstrarea posturii corecte.

Hipercifoze, Hiperlordoze, Scolioze

O metodă dezvoltată la începutul anilor 1900 de Katarina Schroth, este abordarea tridimensională (3D) ce se aplică cu succes în deformări ale coloanei vertebrale (hipercifoze, hiperlordoze, scolioze).

Constă în exerciții active ce au ca obiectiv elongarea coloanei vertebrale dar și corectarea posturilor vicioase în toate cele trei planuri (frontal, sagital, transversal).

De asemenea urmărește  și echilibrarea musculaturii afectate (alungirea mușchilor scurtați, dar și tonifierea musculaturii slăbite).

Scoliozele idiopatice (cauza necunoscută) au ca factor de declanșare dezechilibru muscular, astfel prin terapia Schroth se va putea corecta poziția vicioasă. De asemenea un rol foarte important îl are și educarea respirației, pentru a obține derotarea vertebrelor și a avea o corectie cât mai bună în cele 3 planuri.  

Beneficiile terapiei: 

 • Corectarea scoliozei, sau măcar stoparea evoluției curburilor vicioase până la maturitatea osoasă 
 • Îmbunătățirea aspectului fizic al pacientului 
 • Îmbunătățirea stării psihice a pacientului 
 • Ameliorarea sau reducerea durerilor 
 • Conștientizarea poziției corecte de catre pacient 

Indicații: Scolioze, boala Scheurman, atitudini vicioase, modificări degenerative ale coloanei 

Copii supraponderali

În zilele noastre, cea mai frecventă AFECȚIUNE întâlnită atât la adulți, dar îngrijorator de mult la copii, este supraponderabilitatea 

Din cauza sedentarismului exagerat, lipsei de activități fizice, orelor prelungite online, alimentației incorecte, obervăm tot mai mulți copii cu o greutate mult peste limita normală, acest fapt conducând spre diverse alte afecțiuni: cardiace, repiratorii, hepatice, sau deviații ale coloanei. 

Activitatea fizică manifestată prin jocuri, exerciții și gimnastică desfășurate într-un cadru organizat, sub îndrumarea specialiștilor, în conformitate cu aptitudinile și potențialul copilului, având ca obiectiv consumul surplusului de calorii, dar și protejarea articulațiilor suprasolicitate prin programe adaptate aptitudinilor și necesităților fiecarui copil, este o variantă pe care o propunem pentru a ne ajuta copiii să scape de kilogramele în plus. 

Consultanță nutrițională – educarea copilului și a familiei în vederea realizării unui program de nutriție sănătos, integrat în planul de antrenament fizic, dar și în vederea menținerii necesarului nutrițional pentru obținerea obiectivului stabilit. Alimentația este foarte importantă în stabilirea unui greutăți optime. Aportul de nutrienți trebuie stabilit prin mese sănătoase, stabile, orar, etc.

Este foarte important ce manancă copilul, dar și când!

Consilierea sportivă și îndrumarea copilului către un sport adecvat aptitudinilor și calităților sale. Sportul este o modalitate de a menține corpul sănătos, în tonus și optim funcțional. Nu toți copiii sunt buni la orice sport sau nu prezintă interes sau inclinații către un sport. Prin testarea: îndemanării, coordonării, vitezei, rezistenței vom putem observa către ce sport prezintă abilități copilul. 

Sport și performanță. 

Kinesio tape, kinesiology taping on human hand, gray backgroundExercițiu fizic activ

Se bazează pe postură și mișcare. Decoperită de profesorul doctor neurolog Václav Vojta la începutul anilor ’50, terapia Vojta reprezintă stimularea SNC-ului plecând de la puncte de sprijin din poziția de stimulare și având ca obiectiv mișcarea obținută în urma stimului aplicat.

Terapia Vojta este o terapie bazată pe exercițiul fizic activ efectuat de pacient pentru a obține o mișcare și o postură corectă. Impulsurile transmise de terapeut prin zonele sau punctele de stimulare, generează raspunsuri la nivelul creierului pentru ca acesta să ofere un feed-back întregului organism.

Mergând pe principiul creierul cunoaște mișcarea iar mușchiul execută, recomand terapia Vojta pentru că oferă pacientului posibilitatea de a dobândi și a accesa informații deja existente la nivel creierului, oferă posibilitatea de a redobandi activități pe care pacientul le-a avut înaintea accidentului, sau poate corecta mișcări sau posturi vicioase.

Contracturi musculare

Este o metodă non invazivă de a elimina NODURILE MUSCULARE (dureri musculare).

Durerile care apar la nivelul musculaturi scheletale fără a avea ca factor declanșator o trauma, infecție, inflamație, degenerare musculară se numesc Noduri Musculare și în majoritatea cazurilor apar ca niște dureri discrete localizate  în anumite puncte iritative doar la mișcări sistematic efectuate sau în poziții repetitive.

Nodurile musculare sunt de două feluri: principale sau satelit. Atât cele principale cât și cele satelit se pot simți la palpat ca o gâlmă, ce poate transmite durere locală sau poate radia pe toate lungimea mușchiului.  

Obiectivele terapiei Trigger Points sunt: 

 • reducerea sau chiar eliminarea durerii 
 • redobândirea elasticității musculare sau chiar a mobilității articulare (unde este cazul) 
 • redobândirea funcționalității segmentului afectat 

Îmbunătățirea stării psihice  

Se recomandă în contracturile musculare survenite în urma unor activități sportive neadecvate, în urma suprasolicitării musculare, precum și în urma unor posturi vicioase, traumatisme mecanice ce solicitată hiperexcitabilitatea mușchiului. 

Riscurile acestei terapii sunt minime dacă este efectuată într-un mediu adecvat și de către un specialist care  cunoască conceptul de Trigger Points. 

Fizioterapia

Fizioterapia este o modaliate de tratament prin stimulare electrică transcutată a nervilor.

Curentul electric în diferite amperaje și forme de propagare poate amelioara durerile, sau reduce stările de disconfort.

Programele prestabilite de electrostimulare sunt recomandate:

 • dureri acute sau cronice, posttraumatice sau post operatorii
 • afecțiuni neorologice
 • afecțuni reumatice
 • nevralgii

În cadrul clinici  putem oferi de asemenea FEEDBACK MUSCULAR , cu ajutorul aparatului de electro stimulare putem evalua  statusul muscular.