În noaptea de 26 spre 27 octombrie trecem la ora de iarnă. Adică ora 04.00 va deveni ora 03.00, deci vom dormi mai mult. Trecerea la ora de iarnă afectează diferit oamenii, în funcție de probleme de sănătate pe care le are fiecare, de obiceiurile de somn și de stilul de viață, în general. Perioada de acomodare, această resetare a ceasului biologic, poate dura de la o zi la o săptămână, aici existând o variație individuală semnificativă.

Lumina are un rol foarte important pentru organism. Ea este în mod normal un reglator cheie al ceasului nostru biologic. Așadar trecerea la ora de iarnă poate provoca tulburări ale somnului, metabolismului, stării de spirit, funcțiilor corporale și productivității.

 

 

Lipsa zilelor însorite ne privează de vitamina D (care e produsă în piele atunci când ne expunem la lumina soarelui). Acest compus ajuta organismul să absoarbă calciul, care formează și menține oasele puternice și poate avea un rol important și în întărirea sistemului imunitar. Totodată, se știe că lumina solară stimulează producția de serotonină (hormonul fericirii). Prin urmare în zilele înnorate, lipsa soarelui vă poate afecta în mod direct, făcându-vă să vă simțiți mai deprimați.

 

Cele mai afectate sunt persoanele care se trezesc devreme, când e întuneric afară și se întorc de la serviciu tot pe întuneric. În cazul lor poate apărea o tulburare emoțională sezonieră sau se poate ajunge la ceea ce se cheamă depresie de iarnă. Printre simptome se pot număra anxietatea, o stare proastă de spirit în permanență, o stare de letargie, pierderea interesului în activitățile normale, dar și predispoziția la îngrășare și un apetit sexual scăzut.

Iata ce sfaturi avem pentru a vă acomoda bine la schimbarea orei

  • Ca să faceți față trecerii la ora de iarnă este important să respectați și o igienă a somnului, adică să creați acțiuni care să vă ajute să dormiți mai bine. Una dintre reguli ar fi să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră.
  • De asemenea, dacă lucrați în spații închise, e recomandat să luați câte o pauză de 10 minute și să ieșiți afară.
  • Se știe că atunci când este întuneric, corpul produce mai multă melatonină, ceea ce explică motivul pentru care ne simțim mai letargici atunci când se întunecă mai devreme. În aceste condiții, ca să nu se instaleze o tulburare emoțională sezonieră e bine să aveți acțiuni și la finalul zilei. Organizați-vă în așa fel încât să aveți program în fiecare seară: ieșiți cu prietenii, mergeți la teatru, la film ori programați-vă o serie de acțiuni care vă fac plăcere. Gândul că la finalul programului veți avea o anume activitate vă poate stimula să lucrați mai cu spor.
  • Activitățile fizice sunt recomandate în această perioadă. Nu doar că un organism antrenat va lupta mai bine cu infecțiile și virozele specifice sezonului de iarnă, dar antrenamentele vă ajută și psihic, sala fiind un loc unde puteți socializa și crea prietenii
  • De asemenea, e recomandat să mergeți și la ședințe de masaj. Acestea oferă o relaxare fizică și psihică binevenite în orice moment al anului, în special toamna și iarna.