Kinetoterapie
Creierul cunoașate mișcarea iar mușchiul execută
TERAPII
Particularitatea centrului Flixi este că oferim și servicii de kinetoterapie, fizioterapie sau alte terapii recuperatorii care te vor ajuta să îți recapeți forma fizică după antrenamente sau să tratezi diverse afecțiuni musculare sau osoase.
Descoperă ce facem și alege ce ți se potrivește:
Exercițiu fizic activ
Această terapie se bazează pe bazează pe postură și mișcare.
Decoperită de profesorul doctor neurolog Václav Vojta la începutul anilor ’50, terapia Vojta reprezintă stimularea Sistemului Nervos Central, plecând de la puncte de sprijin din poziția de stimulare și având ca obiectiv mișcarea obținută în urma stimulului aplicat.
Terapia Vojta este o terapie bazată pe exercitiul fizic activ efectuat de pacient pentru a obține o mișcare și o postură corectă. Impulsurile transmise de terapeut prin zonele sau punctele de stimulare, generează raspunsuri la nivelul creierului pentru ca acesta să ofere un feed-back întregului organism.
Mergând pe principiul CREIERUL CUNOAȘTE MIȘCAREA IAR MUȘCHIUL EXECUTĂ, recomandăm terapia Vojta pentru că oferă pacientului posibilitatea de a dobândi și a accesa informații deja existente la nivel creierului, oferă posibilitatea de a redobândi activitați pe care pacientul le-a avut înaintea accidentului sau poate corecta mișcări sau posturi vicioase.
Recomandări în tratamentul adulților cu următoarele problem de sănătate:
- Deficiente ale coloanei vertebrale (scolioze, hipercifoză, hiperlordoză): în urma feed-back-ului transmis de către creier întregului organism, este influențată atât musculatura spatelui de suprafață (mare dorsal, trapez, romb) cât și musculatura profundă (musculatura autohtonă), oferindu-le informații noi și corecte asupra posturii . Astfel participă la aliniamentul coloanei vertebrale în ax, derotarea coloanei (factor extrem de important în tratarea scoliozelor) corectarea convexităților sau hipercurburilor și păstrarea posturii corecte.
Hipercifoze, Hiperlordoze, Scolioze
O metodă dezvoltată la începutul anilor 1900 de Katarina Schroth, este abordarea tridimensională (3D) ce se aplică cu succes în deformări ale coloanei vertebrale (hipercifoze, hiperlordoze, scolioze).
Constă în exerciții active ce au ca obiectiv elongarea coloanei vertebrale dar și corectarea posturilor vicioase în toate cele trei planuri (frontal, sagital, transversal).
De asemenea urmărește și echilibrarea musculaturii afectate (alungirea mușchilor scurtați, dar și tonifierea musculaturii slăbite).
Scoliozele idiopatice (cauza necunoscută) au ca factor de declanșare dezechilibru muscular, astfel prin terapia Schroth se va putea corecta poziția vicioasă. De asemenea un rol foarte important îl are și educarea respirației, pentru a obține derotarea vertebrelor și a avea o corectie cât mai bună în cele 3 planuri.
Beneficiile terapiei:
- Corectarea scoliozei, sau măcar stoparea evoluției curburilor vicioase până la maturitatea osoasă
- Îmbunătățirea aspectului fizic al pacientului
- Îmbunătățirea stării psihice a pacientului
- Ameliorarea sau reducerea durerilor
- Conștientizarea poziției corecte de catre pacient
Indicații: Scolioze, boala Scheurman, atitudini vicioase, modificări degenerative ale coloanei
Copii supraponderali
În zilele noastre, cea mai frecventă AFECȚIUNE întâlnită atât la adulți, dar îngrijorator de mult la copii, este supraponderabilitatea.
Din cauza sedentarismului exagerat, lipsei de activități fizice, orelor prelungite online, alimentației incorecte, obervăm tot mai mulți copii cu o greutate mult peste limita normală, acest fapt conducând spre diverse alte afecțiuni: cardiace, repiratorii, hepatice, sau deviații ale coloanei.
Activitatea fizică manifestată prin jocuri, exerciții și gimnastică desfășurate într-un cadru organizat, sub îndrumarea specialiștilor, în conformitate cu aptitudinile și potențialul copilului, având ca obiectiv consumul surplusului de calorii, dar și protejarea articulațiilor suprasolicitate prin programe adaptate aptitudinilor și necesităților fiecarui copil, este o variantă pe care o propunem pentru a ne ajuta copiii să scape de kilogramele în plus.
Consultanță nutrițională – educarea copilului și a familiei în vederea realizării unui program de nutriție sănătos, integrat în planul de antrenament fizic, dar și în vederea menținerii necesarului nutrițional pentru obținerea obiectivului stabilit. Alimentația este foarte importantă în stabilirea unui greutăți optime. Aportul de nutrienți trebuie stabilit prin mese sănătoase, stabile, orar, etc.
Este foarte important ce manancă copilul, dar și când!
Consilierea sportivă și îndrumarea copilului către un sport adecvat aptitudinilor și calităților sale. Sportul este o modalitate de a menține corpul sănătos, în tonus și optim funcțional. Nu toți copiii sunt buni la orice sport sau nu prezintă interes sau inclinații către un sport. Prin testarea: îndemanării, coordonării, vitezei, rezistenței vom putem observa către ce sport prezintă abilități copilul.
Sport și performanță.
Exercițiu fizic activ
Acest tip de terapie are o istorie de peste 25 de ani, își are originea in Japonia și constă în aplicarea unor benzi colorate, elastice pe mușchi si articulații.
KINESIO TAPING este o tehnică de bandajare care susţine şi stabilizează muşchii şi articulaţiile, concepută să faciliteze vindecarea naturală a organismului fără să limiteze mişcarea sau flexibilitatea corpului. Stimulând diverşi receptori din sistemul somato – senzorial, banda Kinesio atenuează durerea şi facilitează drenajul limfatic. Efectul de ridicare a pielii crează spaţii mai mari între ţesuturi, permiţând astfel un aport ridicat de oxigen şi o reducere a inflamaţiei în zona respective.
Contracturi musculare
Pe scurt, această terapie se adresează contracturilor musculare. Este o metodă non invazivă de a elimina NODURILE MUSCULARE (dureri musculare).
Durerile care apar la nivelul musculaturi scheletale fără a avea ca factor declanșator o trauma, infecție, inflamație, degenerare musculară se numesc Noduri Musculare și în majoritatea cazurilor apar ca niște dureri discrete localizate în anumite puncte iritative doar la mișcări sistematic efectuate sau în poziții repetitive.
Nodurile musculare sunt de două feluri: principale sau satelit. Atât cele principale cât și cele satelit se pot simți la palpat ca o gâlmă, ce poate transmite durere locală sau poate radia pe toate lungimea mușchiului.
Obiectivele terapiei Trigger Points sunt:
- reducerea sau chiar eliminarea durerii
- redobândirea elasticității musculare sau chiar a mobilității articulare (unde este cazul)
- redobândirea funcționalității segmentului afectat
- îmbunătățirea stării psihice
Se recomandă în contracturile musculare survenite în urma unor activități sportive neadecvate, în urma suprasolicitării musculare, precum și în urma unor posturi vicioase, traumatisme mecanice ce solicitată hiperexcitabilitatea mușchiului.
Riscurile acestei terapii sunt minime dacă este efectuată într-un mediu adecvat și de către un specialist care să cunoască conceptul de Trigger Points.
Fizioterapia
Fizioterapia este o modaliate de tratament prin stimulare electrică transcutată a nervilor.
Curentul electric în diferite amperaje și forme de propagare poate amelioara durerile, sau reduce stările de disconfort.
Programele prestabilite de electrostimulare sunt recomandate:
- dureri acute sau cronice, posttraumatice sau post operatorii
- afecțiuni neorologice
- afecțuni reumatice
- nevralgii
La Flixi vă putem oferi de asemenea FEEDBACK MUSCULAR , cu ajutorul aparatului de electro stimulare putem evalua statusul muscular.