Întrebari frecvente
Pentru a slăbi este necesar să ardem mai multe calorii decât consumăm, prin urmare problema este cantitatea de mâncare consumată, lipsa activităților fizice în afară orelor de sală, sau ambele. Deși mersul regulat la sală are un efect foarte benefic pentru starea generală de sănătate, cantitatea de calorii arsă direct prin exerciții este relativ redusă. Deseori o repriză de alergat pe bandă este anulată din punct de vedere caloric de un pahar-două de vin. Sportul este un aliat puternic în lupta cu kilogramele, însă acesta nu poate face minuni în lipsa unei diete adecvate.
O practică foarte comună dar greu de recunoscut este recompensarea prin mâncare în urmă efortului. Altfel zis, după ce depunem o cantitate mare de efort, ne simțim îndreptățiți să facem anumite excese culinare ce ne-ar face în mod normal să ne simțim vinovați. În același timp, mersul la sală are caracteristică de a spori apetitul.
Pentru început, 3-4 sesiuni de maxim o oră sunt suficiente pentru a tonifia musculatura. Pe măsură ce avansați, numărul de ședințe poate crește până la 5. Este esențial de ținut minte însă că, pentru ca musculatura să se dezvolte în urmă efortului, aceasta are nevoie de multă odihnă. Exagerarea cu sesiunile la sală nu va aduce neapărat efectul scontat, mărind în același timp șansele de accidentare din cauza suprasolicitării musculare.
Pentru vasta majoritate a populației, mersul la sală de două ori pe zi nu este o practică recomandabilă. Beneficiile sunt în general rezervate pentru persoanele cu o condiție fizică excepțională, ce încearcă să-și împingă propriile limite către extrem. Pentru o persoană obișnuită, mersul la sală de două ori pe zi nu face decât să mărească considerabil riscul unei accidentări. Dacă totuși alegeți să mergeți de două ori, este recomandat ca cele două sesiuni să fie diferite în abordare (De exemplu, o sesiune de cardio și una de greutăți)
Majoritatea exercițiilor pot fi efectuate și de către femei însărcinate, atâta timp cât sunt efectuate cu atenție și fără să se exagereze. Cele mai potrivite exerciții sunt bicicletă staționară, exercițiile aerobice ușoare, precum și înotul.
Mersul la sală în perioada delicată a lunii poate aduce multe beneficii. În primul rând, exercițiile au darul de a elibera endorfine ce reduc durerile abdominale. În același timp, exercițiile fizice vor îmbunătăți starea de spirit, somnul, precum și metabolismul. Este însă important să nu se exagereze cu exercițiile și să se consume mari cantități de lichide.
Cele mai potrivite mese pentru o bună performanță la sală sunt cele bazate pe proteine și carbohidrați, precum orez, paște, carne de pește etc. O masă consistentă luată cu cel puțin câteva ore înaintea unui antrenament la sală va oferi un nivel corespunzător de energie. Dacă nu aveți ocazia de a mânca cu câteva ore înainte de sală, o gustare bazată pe fructe ușor de digerat precum banane, struguri sau mango vă va oferi energia necesară.
Ca o regulă generală, mersul la sală este OK dacă simptomele sunt deasupra gâtului. Altfel zis, dacă răceala se manifestă prin durere de gât, nas înfundat etc, o sesiune moderată la sală ar putea fi chiar benefică. Dacă, însă, apar simptome precum febra, tuse cu expectorare sau dificultăți la respirare, odihna este cea mai potrivită activitate. De asemenea, trebuie să țineți cont că dacă sunteți răcit și faceți efort într-o sală aglomerată, îi veți contamina pe cei din jur.
Nu există o perioadă a zilei care să fie considerabil mai potrivită decât altele, prin urmare cea mai bună perioadă a zilei este cea în care timpul îți permite să mergi la sală. Cel mai important este să mergi cu regularitate, nu perioada zilei.
Dacă ai făcut regulat exerciții în timpul sarcinii și nașterea a decurs fără probleme, poți reîncepe exercițiile ușoare la aproximativ 3 luni după naștere. Dacă, însă, nașterea a decurs cu complicații sau prin cezariană, atenția trebuie să fie sporită și exercițiile de o mai mică intensitate.
Ridicarea greutăților la vârste fragede poate să stopeze procesul de creștere și, foarte probabil, va afecta oasele și postura. De aceea, recomandăm ca adolescenții să meargă la fitness și să facă exerciții cu propria greutate și neapărat sub supravegherea unui instructor.
Există anumite exerciții efectuate la sală ce ajută în eliminarea celulitei. Cheia în eliminarea celulitei stă tot în nutriție, însă creșterea fermității mușchilor de pe picioare și fese are rolul de a întinde pielea.
Hidratarea este o componentă absolut esențială în obținerea rezultatelor la sală și în general simpla apă plată este suficientă. Pentru cei ce efectuează antrenamente mai intense, se recomandă consumarea de băuturi speciale pentru sportivi, ce conțin electroliți precum sodiu sau potasiu care limitează deshidratarea organismului.