Daca te-ai hotarat sa mergi la sala, decizia de a alege un antrenor personal adica un personal trainer, este una ce iti va spori semnificativ sansele de a-ti atinge obiectivele in materie de fitness si sanatate. Prezenta antrenorului nu numai ca responsabilizeaza elevul sa isi efectueze cu mai multa disciplina exercitiile, ci il si ajuta sa obtina cele mai bune rezultate din timpul investit in antrenamente fizice. Insa diferenta dintre o investitie solida in fitness si pierdere de timp si bani este una foarte subtila, depinzand in mare masura de alegerea persoanei potrivite pentru a te educa si inspira.

La ce sa fii atent atunci cand trebuie sa iti alegi un antrenor personal

Nu trebuie sa fie plin de muchi, dar trebuie sa cunoasca biomecanica si rolul muschilor. Ce inseamna acest lucru? In primul rand trebuie sa rezisti tentatiei de a alege un personal trainer in functie de aspectul fizic al acestuia. Desigur, este de asteptat ca acesta sa fie intr-o forma fizica excelenta, insa felul in care arata el sau ea nu este neaparat un bun indicativ ca respectiva persoana este la fel de talentata in a-i antrena pe altii. Persoana al carui aspect fizic este esential esti chiar tu si este nerealist sa crezi ca aspectul antrenorului tau personal are vreo legatura cu viitoarele tale performante la sala.

Mai important decat aspectul antrenorului tau personal este istoricul acestuia in obtinerea rezultatelor pe care tu le doresti. Daca a antrenat in trecut persoane cu teluri similare cu ale tale, poti fi sigur ca intelege foarte bine obstacolele pe care le vei intampina. Unele persoane merg la sala sa slabeasca, altele pentru a acumula masa musculara, pentru a-si imbunatati conditia fizica, si asa mai departe. Antrenorul personal ales trebuie sa aiba o buna reputatie in a-i ajuta pe elevii sai sa obtina exact rezultatele pe care tu le doresti.

Nu trebuie sa numere fiecare repetare, dar trebuie sa corecteze fiecare miscare. Evident ca repetarile sunt foarte importante, insa, mai important este sa repeti corect, chiar și daca nu ai inca rezistenta necesara. Un principiu sanatos este ”Decat mult si prost, mai bine putin si bun”. Dar bunul acesta trebuie sa controlat de cunostinte ce tin de functionarea muschilor si de fiziologia coloanei vertebrale.

In ceea ce priveste experienta si pregatirea teoretica, antrenorul tau personal ar trebui sa aiba cativa ani la activ in domeniu, plus multiple specializari. Una din aceste specializari ar trebui sa fie in nutritie, fiindca felul in care te hranesti este cel putin la fel de important ca orele petrecute la sala si in general necesita chiar mai multa disciplina. De asemenea, acesta trebuie sa cunoasca medici kinetoterapeuti si psihologi, pentru a putea face recomandari bune in caz ca vei avea nevoie de ajutor de specialitate in aceste domenii.

Atentie, insa! Experienta nu trebuie sa-l faca pe antrenorul tau personal sa inventeze exercitii de fitness care ar putea sa te puna in pericol, ci trebuie sa cunoasca bine principiile si tehnicile de fitness.

Pe langa aspecte concrete si masurabile precum pregatire si educatie, antrenorul tau personal trebuie sa fie compatibil cu tine in aspecte mai subtile, precum personalitate si filosofie. Daca esti genul de persoana ce se motiveaza daca este constant incurajata, o abordare bazata pe o motivare mai dura nu va da roade. Opusul este de asemenea valabil, unele persoane pierzand motivatia si disciplina daca sunt constant incurajati si laudati.

Antrenorul personal pe care il vei alege trebuie sa aiba competentele necesare pentru a te pune pe drumul cel bun. Este insa crucial de tinut minte ca, indiferent de cat de bun si de potrivit pentru tine este acesta, succesul depinde in cea mai mare masura de determinarea si disciplina de care vei da dovada.